10 okt Met sporten een basis leggen voor participatie en (re) integratie

Met sporten een basis leggen voor participatie en (re) integratie..

Onlangs tekende de Dienst Justitiële Inrichtingen samen met de Reclassering Nederland, het Leger des Heils, NOC*NSF, Stichting Lifegoals, De Federatie Opvang, het CIOS Heerenveen-Leeuwarden, de school voor Sport en Bewegen  het convenant “Sport als middel”.

In deze overeenkomst is vastgelegd dat sport en bewegen ingezet wordt om mensen (weer) volwaardig te laten meedraaien in de maatschappij.

De waarde van sport

Een actieve leefstijl biedt gedetineerden meer dan alleen een betere mentale-en fysieke gezondheid. Door te sporten en te bewegen leren gedetineerden (weer) om grenzen te verleggen, doelen te stellen, om te gaan met regels en leren zij met tegenslagen om te gaan.

Ook zorgt een actieve leefstijl ervoor dat gedetineerde hun eigenwaarde (her)vinden.  Daarnaast draagt met name gezamenlijk sporten en bewegen ertoe bij dat gedetineerde beter aansluiting vinden bij de maatschappij.

Gunstige effecten van sport en bewegen bij depressie en woede

Onderzoek laat zien dat het leven in een gevangenis voor veel gedetineerden in hoge mate stressvol is. Het gevangenisleven wordt dan ook vaak als psychisch zwaar ervaren.  Depressie en woede komen bij gedetineerden dan ook met enige regelmaat voor. Dit leidt vaak tot (verbaal) agressief gedrag en/of automutilatie of zelfs erger. De participatie aan een sportprogramma kan in veel gevallen dienen als een uitlaatklep en een coping mechanisme zodat dat de ontstane stress en woede in betere banen geleid kan worden.

De rol die voor u als medewerker(s) binnen een detentiecentrum is weggelegd.

Voor ieder detentiecentrum bestaat er mooi kans om een klimaat te creëren waarbinnen een actieve leefstijl gestimuleerd wordt.  Hierbij dient er gekeken te worden naar hoe een actieve leefstijl (en met name sport) een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van gedetineerden, met als ultieme doel: gedragsmatige vooruitgangen te boeken.

Ook een gezonder en actiever klimaat binnen uw organisatie creëren?

Meld u dan nu aan en ontvang leuke tips over het creëren van een gezond en actief leefklimaat.

Volg ons blog

lees leuke tips over het creëren van een gezond en actief leefklimaat.

 

Neem contact met ons op

Voor meer informatie neemt u contact met ons via onderstaand contactformulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Uitleg

  Hoe werkt Sportgames? Klik hier voor de werkwijze van de Sportgames gameplaten.

  Klik hier

  Huur

  Benieuwd naar ons aanbod? Klik hier om meer te weten te komen over alle prijzen voor verhuur.

  Klik hier

  Koop

  Benieuwd naar ons aanbod? Klik hier om meer te weten te komen over alle prijzen voor verkoop.

  Klik hier